Baktanken
HomeAktuelltHänt i logenVår logeGoda vännerBaktankenInnehåll

Gudmars och andras funderingar

 ¤ Kristallyrsel ¤ Till logen på 21-årsdagen ¤  Brydderi ¤ SS talar till KarlHenrik ¤ Till logen på 20årsdagen ¤ Krypta ¤ Refuserad replik ¤ Att flytta hemmet ¤ Framtidsutskottet ¤ Gnällig Gubbe ¤ Go Gumma ¤ Lisa Örns Dagbok ¤ Ironi ¤ Vänafton ¤ Olaga lån ¤ Kungamattan ¤ Nyckelhålet ¤ Pilgrimsresan ¤ Om en penna ¤ Nyttigt ingenting ¤ Utan vax ¤  Platon ¤ Odd Fellow i uniform¤ Generösa bröder ¤ Namnet Odd Fellow ¤  Balett ¤  Anmäl

 

Kristallyrsel

Det var en vacker vårdag. Jag satte mig på terrassen, läste lite, slappade och hade det allmänt skönt.

Så gick solen i moln och jag gick ner i källaren för att leka lite med ett datorspel. Internet kunde jag inte nå ty telefonledningen var död så varken telefon eller bredband fungerade. Som reserv hade jag min mobil i fickan.

Syberia är ett trevligt spel väl anpassat till en äldre man. I lugn takt förflyttar man sig genom handlingen under det att man löser en del knepigheter. Som en avhoppad advokat hjälper man en genialisk gammal man att nå sina drömmars mål, att uppleva de mammutar som enligt berättelsen fortfarande lever på en ö långt uppe i norr.

På en hal is blir jag attackerad av spelets bov, snigger. Jag gör mig beredd att ringa till min reskamrat Oscar för att få hjälp.

Då händer det.

Plötsligt förlorar jag balansen. Hela huset börjar snurra som i en orkan. Stolen välter och jag klamrar mig krampaktigt fast i bordskivan. Jag känner att jag behöver kräkas. På något sätt lyckas jag ta mig uppför den roterande trappan till badrummet, placerar mig över toaletten och inser att jag behöver hjälp. Lyckligtvis fanns mobilen i fickan.

Ringer Ulla Britt. Hon kommer och kallar snabbt på ambulans. Jag svettas ymnigt under det att kroppstemperaturen är nere på 35 grader. Med fötterna före förflyttas jag ut ur huset. En skakig färd över Surtes obanade vägar. Huvudet bultar. Ambulansmannen försöker hålla igång ett samtal, jag svarar enstavigt.

På Kungälvs akutmottagning möter ett flertalsköterskor. Provtagning och inkoppling av en mängd elektroder. ”Skall vi kosta på honom lite syrgas” hör jag en sköterska säga. Så blev det och därefter väntan i eoner med min trogna hustru vid min sida. Mellan varje eon surrar en apparat och klämmer till mig om armen. Blodtrycket högt men sjunker så småningom. Yrseln avtar.

När läkaren anländer kan jag med viss möda stå på golvet. Han ställer en massa frågor tillsammans med uppmaning om diverse kroppsrörelser. Diagnos kristallyrsel (benign paroxysmal lägesyrsel). Det finns ingen känd behandlingsmetod.

Hemgång och efter ett par dagar är yrseln i stort sett borta. Men kvar finns minnet av en skräckfylld upplevelse. Tack och lov var det dock inte den stroke som jag befarade när huset snurrade som värst.

Gudmar

Upp

 

Till logen på 21-årsdagen

I många år har jag hållit talet till logens årshögtidsdag. Jag har talat om logens tillblivelse för nu 21 år sedan, jag har talat om vårt ordenshus och hur vi med frivilliga arbetsinsatser lyckades förvekliga vår dröm om fina lokaler. Det är betydelsefulla ting i logens historia men ändock inte det viktigaste. En brödraloge i Odd Fellows anda är inte en vanlig herrklubb, det är något mycket mera. Dess nycklar heter vänskap, kärlek och sanning.

Vänskap.

När vi går till logen klär vi upp oss. Vi har valt att komma i strikta mörka kläder, andra loger väljer frack vid särskilda tillfällen. Varför det då? Duger inte våra vanliga gåbortkläder.

I min tidigare loge, nr 18 Axel Oxenstierna gällde frack vid alla gradgivningar. Vid ett tillfälle missade jag detta och kom i min grå kostym. Jag upptäckte det först i foajén och tänkte omedelbart vända och gå hem. Men dåvarande klubbmästaren fick syn på mig och bad mig stanna med orden: brodern är viktigare än kläderna.

Och så är det, brodern är viktigare än kläderna. Men klädseln är ett sätt att visa vänskap. När vi klär upp oss är det inte för vår egen skull utan för våra bröder. Det är att visa respekt, att visa att vi bryr oss.

Vid invigningsgraden, när någon håller talet för recipienderna, talar han ofta om den värme som möter en ny medlem i vår loge. Jag upplevde det en gång själv för många år sedan. Det är något speciellt med att komma in i en loge, att känna att här finns en varm och genuin gemenskap.

Kärlek

Vänskapens nyckel leder till logen, kärlekens nyckel leder oss utanför logen. Här vidgas begreppet. Nu gäller det inte enbart oss utan hela den värld vi lever i. Vi har förmånen att leva i en relativ trygg tillvaro. Men dagligen når oss nyheter om våld och övergrepp runt om i världen. Har vi något ansvar för detta? Kan vi göra något för att förbättra världen?

Vi har vår välgörenhet inskrivna i våra budord. Riktlinjer för vår utåtriktade verksamhet. Våra resurser är små och ofta tvekar vi om hur vi skall använda dem. Helst bör vi använda dem till sådant som samhället inte ställer upp på.

I nr 18 fanns en fond, Albert Nordströms minnesfond, där både jag och Kjell Skogsberg var med i styrelsen. Vid ett tillfälle fick vi in en ansökan från en broder som var huvudman för en tidigare straffad ungdom. Pojken var straffad för stöld men var nu på rätt väg i livet. Då hände sig att han själv blev utsatt för en stöld av skivspelare och lite andra grejer med påföljd att han åter var nära att kantra i livet. Vi köpte nya grejer till honom och enligt hans huvudman fick detta honom åter på rätt kurs.

Små saker som för en enskild person kan betyda mycket.

Men det finns mera i kärlekens nyckel. Vi går inte ut och predikar om Odd Fellows läror. Tanken är att vi genom vårt eget sätt att leva och verka skall påverka vår omgivning. Det påpekar UM varje gång i samband logens avslutning. Var och en må på sin plats i livet osv. Genom att leva med kärlek i vardagen skapar vi ett bättre liv både för oss själva och för andra.

Sanning

Svårast av allt är sanningens nyckel. Ingen vet vart den leder. Sanningen är subjektiv, det som är sant för någon är inte sant för någon annan. Mård Olofsson talade häromdagen om kompromisser. Den som håller styvt på sina egna åsikter kan enligt henne inte åstadkomma någonting. Man måste kunna lyssna på andra för att kunna åstadkomma något gemensamt.

Även i en loge uppstår det då och då konflikter. I ren välmening kan någon broder säga något eller uppträda på något sätt som uppfattas som kränkande och orätt av någon annan. Hur löser vi det? Framför allt menar jag att vi skall försöka se genom den sköld som ord och uppträdande utgör. Bakom dessa finns ofta någon orsak som kan rättas till genom samtal och förståelse.

Vi måste inse att det inte finns någon absolut sanning.

 

Vi har en fin loge med många positiva och fina bröder. Bröder som enligt ordens regler ställer upp utan någon annan ersättning än brödernas uppskattning. När alla får göra det som de själva gillar och är bra på får man en gemenskap till glädje och nytta för hela logen. Så har det i stort sett varit i 21 år och det är min förhoppning och övertygelse att så kommer det även att vara i framtiden. Så må vi då gå vidare i vänskap, kärlek och sanning.

Gudmar 111003

Upp

 

Bryderi

Ibland när man strax skall somna händer det att det dyker upp någon konstig idé i huvudet. Tankarna börjar snurra runt, runt och sedan är det stört omöjligt att somna. Detta hände mig häromnatten.

Tanken startades troligen av en artikel som berättade att världens miljardärer bara ökar och ökar. Varför kan det vara så? Historiskt vet vi ju att det inte spelar någon roll vilket samhällssystem vi har. Feodalt, kapitalistiskt, kommunistiskt eller annat, alltid är det någon grupp som får det bättre på bekostnad av andra. Och skillnaderna bara ökar och ökar. Kan det vara någon naturlag?

Spelteori kan kanske ge oss en ledtråd. Ponera att du spelar krona och klave med någon vän. Säg att ni från början har tio kronor var. Var gång du förlorar ger du din vän en krona och förlorar han får du en krona av honom. Förr eller senare, det kan ta lite tid, kommer någon av er att ha tjugo kronor under det att den andra förlorat allt. Vem av er som vinner kan sannolikskalkylen inte tala om men en märklig sak är att den som får övertaget har störst chans att ta hem hela spelet. Det går att teoretiskt bevisa, pröva själv så får du se.

En variant av det här exemplet är fallet med den druckna sjömannen. Egentligen spelar det ingen roll att han är sjöman men av någon outgrundlig anledning har han fått ge namn åt den här tankeleken. Sjömannen, starkt berusad, står och lutar sig mot en lyktstolpe. För att komma därifrån tar han ett steg från stolpen. Därefter får slumpen avgöra. Med lika stor sannolikhet tar han ett steg i någon godtycklig riktning. Det är ganska lätt att inse att ju längre han kommer från stolpen desto mindre chans är det att han kommer tillbaka.

En praktisk konsekvens av detta är de lite märkliga reglerna i tennis. För att inte någon av spelarna skall ha fördel av vad som hänt tidigare nollställer man räkneverket efter varje game och set.

Måhända är det så att även samhällen behöver en omstart då och då. Det är väl det som kallas för revolution. Även naturen ägnar sig då och då åt omstarter. En skogsbrand lär vara nyttig, artrikedomen ökar. På den geologiska tidskalan sker det ju också omstarter. Dinosauriernas vidare framfart hade kanske varit förödande för evolutionen.

Så snurrar tanken hit och dit. Aldrig är man en så genial filosof som under nattens timmar. Först klockan fem på morgonen lyckas jag somna. Tur är väl det ty även  jag behöver en omstart. Gonatt eller man kanske skall säga gomorron.

Gudmar 2011-06-24 Jo det är midsommarafton

      

Bengt (röd) och Anders (blå) startar med 10 kronor var. Strax tar Anders över och vinner allt.

Den högra figuren visar spåren efter den stackars sjömannen som förgäves försöker komma tillbaka till nollpunkten, lyktstolpen.

Upp

 

Utdrag av SS Anders Lundgrens tal till Karl-Henrik

Min broder,

Du har varit medlem i vår Orden i 50 år. För att nå ett 50-årigt medlemskap i samma förening måste ett flertal förutsättningar varit uppfyllda bland annat:Medlemskapet måste med stor sannolikhet ha börjat runt 30 -årsdagen.Intresset för det, som föreningen har som grund måste vara stortDet har kanske varit vanligt att man kom in i Odd Fellow runt 30, men i dag är det tyvärr mycket ovanligt.

Du Broder Karl-Henrik var 38 år, den 6 april 1960 då Du invigdes i logen Nr 18 Axel Oxenstierna i Göteborg, med orden ”Du är nu en av oss”, så det kriteriet stämmer ganska bra. För att intresset ska finnas kvar efter 50 år måste budskapet vara gångbart. Och det mina bröder tror jag ni alla är beredda att stryka under på – Odd Fellows budskap är gångbart och fram för allt det är lika aktuellt över åren.

Under de 50 år Du varit Odd Fellow broder har 35 brödraloger bildats. 11 nya läger har instituerats. En hel rebeckagren med 111 loger och 19 läger har etablerats. I tillägg till detta har Finland blivit en egen jurisdiktion och Vi har fått vara med om Odd Fellows utbredning till Polen och Estland.

Det är, mina bröder, när man gör en sådan här summering som man i sinnevärden börjar förstå att utdelning av ett jubelveterantecken för 50 års medlemskap är något unikt och något ett fåtal, både bröder som tilldelas tecknet och loger som får dela ut det, har förmånen att få uppleva.

Vår Orden ska vara väldigt tacksam att vi har bröder som vi får möjligheten att tacka för 50 årigt medlemskap. Det är Bröder, som Du Broder Karl-Henrik, som lägger grunden till den fortlevnad och den utveckling som jag nyss nämnde. Det är Ni som står för kunskap, erfarenhet klokhet och kontinuitet. Det är Du min broder som varsamt lotsat nya bröder framåt på vandringen. Det är Du som genom Ditt deltagande i logearbetet varit med och fattat beslut, många gånger viktiga för logens utveckling. Det är Du som varit länken mellan det som har varit och det som håller på att ske. Du har genom Dina erfarenheter och kunskaper varit ett stöd för ämbetsmännen i Din loge.

Min broder, Du är en högt uppskattad person i logen. Bröderna säger att det är mycket trevligt att få umgås med dig – och det har de möjlighet till eftersom Du är en flitig besökare i din loge. Sedan tillhör Du, tillsammans med Din hustru Anna-Lisa, den gruppen av människor som glatt, villigt och generöst upplåter sitt hem till bröderna. Du startade en fin tradition genom att bjuda in bröderna till ert hem, Stora Holm, till en härlig sommarmåltid med sill, potäter och goda drycker efter avklarat sommarsammanträde.

Bröderna säger också att Du är generös och alltid har glimten i ögat. För mig låter det som om Du är en synnerligen god Odd Fellow som lever som vi lär.

Det är därför med stor glädje och mycken stolthet jag och alla bröder i Din loge Nr 163 Tre Kungar kan framföra ett stort och varmt tack till Dig för det arbete Du lagt ned för vår Orden och Din loge.

 Med Dina erfarenheter och Dina kunskaper kommer Du även framgent, är min förhoppning, kunna stå till Din loge och vår ordens tjänst.

Upp

Till logens årshögtidsdag 2010

Till logen på 20-årsdagen

Broder Storsire, broder ÖM, mina bröder

Säkert har du någon gång funderat över frågan om vem är jag, varför är jag den jag är och ingen annan. Det är en svår fråga och många filosofer har lagt ner mycken möda åt den utan att egentligen komma till ett entydigt svar. En teori är att egot, jaget, är alla de minnen som vi tagit med oss alltifrån födseln. Tillämpar vi den teorin på vår loge har även den ett ego. Så låt oss en liten stund fördjupa oss i logen 163 tre kungars ego, ett ego som byggts upp under nästan 10 terminer, något mer än 20 år.

Det hände sig under SS Dag Walléns tid att två bröder råkade träffas i en affär i Kungälv. Det var Holger Sundin och Fritiof Maxén som båda hade funderingar om en loge i Kungälv. De tog kontakt med dåvarande DDSS Eric Davegårdh och den 27 februari 1988 möttes 25 bröder på Fars Hatt för att bilda en förening med sikte på att åstadkomma en loge. Föreningen konstituerades den 24:e April 1989 och sammanträdde sedan en gång i månaden på Fars Hatt.

1990 blev ett hektiskt år för föreningen. Sven Engvall i loge 140 ritade vårt sigill och vi tiggde pengar, uppstarten beräknades kosta 144 000 kronor. Efter en del förvecklingar blev logen nr 9 Gustaf den II Adolf vår moderloge. Vi blev ett sladdbarn till Göteborgsregionens äldsta loge. Händiga bröder tillverkade möbler och utensilier, deras fruar sydde, bland annat kudden och de antipendier som vi fortfarande använder vid gradgivningarna.

Så ledde ett samtal i en affär i Kungälv till att SS Arne Beckman för 20 år sedan på två dagar när, den 6:e oktober 1990 kunde instituera logen 163 Tre Kungar. Logen bestod då av 35 äldre bröder från praktiskt taget alla loger i Göteborgsregionen, samtidigt invigdes 21 nya bröder dvs tillsammans 56 bröder. Medelåldern speciellt på bröderna från andra loger var hög och ett flertal av dessa är tyvärr inte längre med oss.

Lokalerna var ett provisorium. Företagarföreningen hade ett par lokaler i Nedre Fontinskolan som vi kunde utnyttja. Men det innebar att vi inför varje logekväll fick bygga upp logesalen för att efteråt montera ned den. Samma sak gällde matsalen. Ämbetsmannarummet var ett kyffe där vi nästan inte fick plats. Kryptan var ett annat litet utrymme som vi försökte få någorlunda anständigt med ett litet altare med ljus. En hel del kläder och annat fick vi låna från andra loger innan vi så småningom kunde få fram egna grejer. Bakgrunderna till spelen under gradgivningarna fixade vi genom att projicera bilderna bakifrån på en lakansväv. Det var en arbetsam tid men vi minns den med glädje ty den gav en mycket fin samhörighet. Men visst längtade vi efter egna lokaler.

Vi sökte med ljus och lykta men det var svårt att finna något som kunde passa oss. Och dessutom hade vi ju inga pengar. Så en vårdag år 2000 fick Ingvar Karlström höra på radion att en byggnad mitt i Kungälv var till salu. Det var mer eller mindre en bunker som var samlingspunkten för Telias trådar till Kungälvs alla telefoner. De tidigare utrymmeskrävande mekaniska telefonväxlarna hade ersatts av modern elektronik som kräver långt mindre plats. Det fanns utrymme över till både logelokaler och uthyrning. Men hur skulle vi kunna klara detta?

Vi hade sedan länge haft en framtidsfond där vi samlat medel för en framtida lokal. Men inte räckte den på långa när till en köpeskilling på närmare 6 miljoner. Med ombyggnad beräknades kostnaden gå till över 8 miljoner. Det blev ett par spännande år. Humöret gick upp och ned under det att drätselnämnden med Gösta Nankler i spetsen förhandlade med säljaren Amplion, storlogen, loger i Göteborgsområdet, banker, kommun och sponsorer. I maj 2002 var dock köpet i hamn.

Det blev en intensiv sommar, själva gjorde vi så mycket vi kunde för att hålla ner kostnaderna. Tillsammans lade bröderna ner över 2000 timmar i dagsverken. Först fixade vi de utrymmen som skulle hyras ut och därefter våra egna lokaler. Den 17 november 2002 kunde SS Jan-Anders Tolf inviga vår nya logesal. I logsalens tak finns en bild av den stjärnhimmel som fanns vid invigningstillfället även om den just vid det tillfället var dold av moln och dagsljus.

Huset ägs nu av fastighetsbolaget Tre Kungar vari logen äger samtliga aktier. Ekonomin är för närvarande god men framför oss ser vi åter en ombyggnad då Telias kontrakt går ut och ytterligare yta kommer att frigöras. Det är vår förhoppning att den nuvarande styrelsen för byggnadsbolaget kan hantera detta lika framgångsrikt som en gång Gösta Nankler och hans medarbetare gjorde.

När det gäller medlemsutvecklingen så startade Logen med 56 medlemmar. Antalet ökade snabbt till omkring 100 och är nu 113 personer vilket jag anser vara optimalt. Besöksfrekvensen är god. Men medelåldern är hög och vi behöver ständigt nyrekrytering.

Vår förste klubbmästare Bengt Hansson startade hängivet upp klubben med många uppskattade inslag. Vi minns sommarsammanträdena i augustimånens sken på Kovikshamn samt alla festligheter på Kvarnkullen. Traditionen har levt vidare och i dag har vi en lika hängiven klubbmästare som tillsammans med klubbens medlemmar ser till att vi får god mat och trevlig underhållning. På senare år har vi blivit så populära att lägret besöker oss varje år.

Men därutöver har det växt fram en mängd andra aktiviteter. Promenader med efterföljande ärtor, aktivitetskvällar i källaren och mattcurling är några exempel. För de äldre bröder som av olika anledningar har svårt att komma vanliga kvällar ordnar TMU en särskild träff vid jultid.

På ceremonisidan gynnades vi tidigt av att duktiga bröder kom med god erfarenhet från andra loger. Traditionen har levt vidare med flera nya duktiga bröder. Problemet är även här nyrekrytering. När kvalitén är hög tror man sig inte om att själv kunna leva upp till den. Är det Jantelagen som spökar?

Våra tre kungar kom ju från Danmark, Norge och Sverige. Tidigt föddes tanken på att vi skulle följa upp detta med vänloger i våra grannländer. Åter var det Fritiof Maxén som banade väg genom att besöka logen 117 Oseberg i Norge. Det ledde till ett första möte i Norge. Men vi ville ju även ha en vänloge i Danmark. En delegation åkte över till logen 107 Nordsøen i Hjørring. Vi använde en metafor och sa att vi sökte en kung som varit i Sverige 1101. Med sedvanligt Danskt gemyt fick vi svaret att han måtte väl vara död vid det här laget. Dock ledde det hela till att de tre logerna möttes i Kungälv för ett första trelandsmöte 1992. Sedan har det traditionsenligt fortsatt. Numera möts vi vartannat år omväxlande i våra tre länder. Senaste mötet var här för några veckor sedan med 42 besökare från Norge och Danmark.

Jag började ju med att alludera till minnena som logens ego. Men nog finns det något djupare. I en debattartikel i SOFTs andra nummer för året menar exStorkaplan Lennart Börjesson att Odd Fellows kitt, som han kallar det, är tron på en omnipotent Gud. Han är dessutom tyvärr kritisk mot de kaplaner som i våra loger söker finna tröstande och tankfulla ord i dikter och moderna tänkares skrifter. Ett exempel på vad jag tvärtom tycker är fina och tänkvärda ord för Eric Källman fram i dagens nummer av Trekungen. Tyvärr har de religiösa inslagen i Odd Fellow ibland lett till att någon broder, som många gånger var en bättre logebroder än någon annan, kommit fram till att Odd Fellow är en religiös sekt och därför lämnat den.

För min del finner jag Odd Fellows djupaste ego, dess kitt och dess själ, i den mellersta länken, den sammmanbindande länken, kärlekens länk. Redan i invigningsgraden menar ExÖM att Gud är kärleken. Tanken finns i de flesta religioner. Vackert framställs den i Korinterbrevet.

Så bliva de då bestående tron, hoppet och kärleken.
Men störst av dem är kärleken.

Må detta vara vår ledstjärna när vi nu snart lämnar logens första dekad och går in i dess elfte termin.

Gudmar 101004

Upp

 

 

Krypta

Jag frågade två präster om deras första association till ordet krypta. Jag fick ett samstämmigt svar. Båda refererade till gömd eller dold.

Förstavelsen krypt- eller krypto- kommer från grekiskans kryptos vilket betyder gömd, täckt eller osynlig.  Jämför till exempel med ordet kryptera.

En krypta är således en dold eller gömd plats. Kryptor förekommer ibland under kyrkor men även i privata byggnader. Ett exempel är kryptan i Lunds domkyrka med den kända jätten, Finn som omfamnar en av pelarna. Kryptan kan i detta sammanhang vara en gudstjänstlokal men ofta är det även plats för att förvara sina avlidna. Ordet krypta förekommer inte i Bibeln on line.

Inom medicinen, i anatomi är en krypta omväxlande en återvändsgränd, en tub med någon utgång, en depression eller en grop - i en annars ganska platt yta. Kryptiska i fråga om tonsillerna hänvisar till  sänkor i tonsillerna.

I Tycho Brahes observatorium Stjärneborg fanns kryptor. Hör här.

Observatoriet Stjerneborg (1586)
Tycho ville snart bygga en andra generationens instrument, större och mer noggranna. Han hade också upplevt nackdelar med de observatorier som fanns på slottet. De var inte tillräckligt stabila, och instrumenten utsattes ofta för störningar från väder och vind. Därför lät han bygga ett nytt observatorium, "sjuttio små dubbelsteg" söder om slottet. Han kallade det Stjerneborg. Det bestod av fem cirkelformade kryptor, utgrävda och uppbyggda under marknivån, och med tak som kunde öppnas eller tas av. Mellan kryptorna fanns ett litet kvadratiskt arbetsrum med ca 2,5 meters sida. Där fanns en ugn för uppvärmning, ett bord för att utföra beräkningar vid och anordningar för att hänga upp en del mindre instrument på väggarna. I den östra väggen fanns en inbyggd säng för Tycho och mellan den sydvästra kryptan och arbetsrummet fanns en liten alkov där assistenterna kunde vila om vädret blev molnigt. I varje krypta uppfördes ett stort instrument. Entrén till observatoriet var från norr. I detta observatorium fanns också flera skulpturer och målningar. Den övre bilden syns från väster. På den nedre bilden är norr nedåt. I markplanet omgärdades observatoriet av ett staket i form av en fyrhörning. Sidorna var 18 meter. Det fanns flera ställ att montera mobila instrument i.

Ovanstående kommer från en sökning på nätet. Min slutsats är att ordet krypta mycket väl kan användas som beteckning för en av våra lokaler. Det är en dold plats ägnad åt stillhet, eftertanke och meditation.

Gudmar

Upp

 

Refuserad replik

Detta skickade jag in till SOFT. Tyvärr hade de inte plats till det och därför lägger jag in det här.

Replik till Tommy Erikssons artikel i SOFT nr 4 2009.

Tommy Eriksson skriver attuppfattningarna om begreppet ”ett högsta väsen” är mycket olika, de är spretiga, och de bör på något sätt normaliseras inom orden. Jag anser tvärtom att olika uppfattningar är ett sundhetstecken ty det innebär att man tänkt efter och bildat sig en egen uppfattning. Den är individuell och bör inte påverkas av några centrala dekret.

Tyvärr har jag upplevt att bröder lämnat orden då de ansett den alltför religiös. Dessa bröder har varit väl så goda odd fellows som någon annan.

Vid varje logesammanträde sägs att man inte får ta upp ämnen av trosskiljande karaktär. Ännu starkare uttrycks detta på en amerikansk hemsida:

A man or woman of good character, who is loyal to his or her country and believes in a Supreme Being, the creator and preserver of the Universe, is eligible for membership. Odd Fellowship strictly forbids any interference with one's religious beliefs or political opinions.

Här uttrycks således ett starkt förbud mot att överhuvudtaget blanda sig i broderns religiösa uppfattning.

Under franska revolutionen 1794 förbjöds Kristendomen. I stället skulle man dyrka förnuftet och ”Det Högre Väsendet”. (Herman Lindqvist, Jean Bernadotte, Albert Bonniers Förlag). Åter undrar man vad detta betecknar men man kan i alla fall konstatera att det inte hade någon etablerad religiös innebörd.

Vid våra gradgivningar använder vi bilder ur religiösa skrifter. Detta är inte fel ty de innehåller flertusenårig visdom. De måste dock tolkas från vår horisont. Världsuppfattningen skiljer sig i dag väsentligt från den som var rådande då tex bibelns texter skrevs.

Under mina resor har jag vid ett flertal tillfällen träffat och diskuterat med personer med en helt annan bakgrund än min egen. Senast mötte jag en Buddist I Vietnam och tillbringade med honom en meditationsstund på ett meditationscentrum högt uppe i Vietnams berg. Jag är övertygad om att han och alla andra jag mött skulle kunna vara mycket goda OF-bröder.

När våra förfäder en gång skrev in ett så luddigt begrepp som ”Ett högsta Väsende” måste de enligt min uppfattning haft med sig en tanke av att inte binda upp bröderna i någon snäv tankegång utan ge utrymme för ett fritt tänkande och egna uppfattningar.

Det väsentliga inom Odd Fellows värld är våra motton om Vänskap, Kärlek och Sanning. Att utvecklas inom detta och lära oss leva efter dem i våra liv.

Gudmar Grosshög, Storlogemedlem, B 163 Tre Kungar

Upp

 

Att flytta hemmet

När vi byter bostad brukar vi säga att vi flyttar. Engelsmännen har ett annat uttryck, de säger att de flyttar hemmet, "move home". Nu är det dags att vi flyttar vårt hem, vår hemsida. Anledningen är att vi varit inackoderade på mitt utrymme på Telia. Det är en service som tidigare ingått i abonnemanget men nu kommer att tas bort. Dessutom kan det vara bra för framtiden att ha ett eget hem. Kostnaden är inte så stor och när jag tröttnar är det lättare att ta över av någon annan. Dessutom finns det ett antal tjänster som vi så småningom kan starta upp.

     För dig som användare är det inte så stor skillnad. I stället för vår tidigare något kryptiska adress heter hemsidan helt enkelt trekungar.com. Observera com. Det fanns på nätet trekungar.se som inte har något som helst med oss att göra.

Gudmar 2010-03-02

Upp

 

Framtidsutskottet

Framtidsutskottet 19981209-20090924.

Kort resumé:

Då Logen fyllde 8 år föreslog br Ingvar Karlström att ett Framtidsutskott skulle bildas.

Det första sammanträdet hölls 19981209 i logelokalen på gamla Fontinskolan med närvarande brr Fritiof Maxén, Rune Odelius och Ingvar Karlström.

Marknadsplan och Målsättning utarbetades.

Beslöts att Info-möte, s.k. Vänafton skall genomföras innan varje Inv.gr.

19990216 hälsades br Lennart Johansson välkommen som medlem i FU.

Utarbetades en folders som faddrarna kan använda vid samtal med kandidater och sedan överlämna den.

Efter samtal med SSekr.Håkan Hynell beslutades att foldern skall läggas ut på Internet via vår hemsida.

Vid tel. samtal med br ÖM Lars Wilsson, Logen nr 109 Bengt J:son Bergqvist, Kristianstad fick vi låna en Overheadpresentation om OF för kopiering. Denna skulle användas vid Info-möte med kandidater.

Chefredaktör Sven Arne Hag inbjöds till logen för att informera om Kungälvs-Posten. Resultatet blev en välskriven artikel i tidningen.

ÖM Lars Olof Arvidsson och Ingvar Karlström informerade kommunens samordnare Anna Öhjne att vi kommer att ha ett Trekungamöte med bröder från Sverige, Danmark och Norge under Kungälvs kommuns 900 års jubileum inför det förväntade kungabesöket 2001.

FU arrangerade en bussutflykt till Bua i Halland med damer och vänner. Vi fick också göra en båtutflykt med Räddningskryssaren Odd Fellow i 32 knop, efteråt åt vi en god middag på ett gästgiveri i närheten. Vi var 59 deltagare. Nettot på resan blev ca 1000 kr som sattes in på Framtidsfondens konto. Chefredaktör Sven Arne Hag var med på resan som gäst och tackade vänligt med en upplysande artikel i Kungälvs-Posten om Räddningskryssaren.

Br Ingvar skrev en stor artikel i K-P om logens 10-års jubileum.

FU arrangerade som första loge i Sverige ett s.k. ”Öppet Hus” för allmänheten. Många loger har fått efterföljare till detta arrangemang- men vi var först och normgivande! Det hela gick av stapeln sönd. den 26 okt. och onsd. den 29 okt. 2003 i Odd Fellow-huset. Efteråt var det en frågestund i matsalen där vi också bjöd på kaffe. Vi informerade allmänheten om Odd Fellow Orden, om vår loge, vårt hus samt vad vi i stora drag sysslar med. Detta bidrager och underlättar på sikt vår rekrytering av nya medlemmar.

En stor annons i 4-färg hade införts i K-P om detta

Freja skrev en lyrisk artikel under kungälvsglimtar i K-P.

Br Rune Sjöberg, B 39 Manhem skrev ett referat i SOFT om ”Öppet Hus”.

Br Kenneth Careflod hälsades välkommen 20051003, som medlem i FU.

Då Rebeckaföreningen Margareta Fredkulla bildades 20051029 bjöd Logen nr 163 Tre Kungar genom FU på en stor samannons i 2-färg i K-P.

FU arrangerade en Informationskväll för allmänheten månd. den 15 maj 2006 i Odd Fellow-huset. Programmet var ungefär som tidigare ”Öppet Hus”.

Under Kungälvs kommun mångkulturdagar 20060520 och 0523 deltog FU samt brr från vår loge och Rebeckasystrar. Vi  hade en egen monter där vi fick informera och utdela vår folder till allmänheten.

20070220 framfördes minnesord över vår nyligen bortgångne br Lennart Johansson.

20070220 hälsades br Bertil Örgård som medlem i FU.

20061003 hölls en uppmärksammad konsert på Kvarnkullen som FU arrangerat. Sir Bourbon Dixieland Band som är Svenska Mästare i tradjazz stod för underhållningen. Nettot blev 14.010 kr. 7.455 kr erhöll Odd Fellow Hjälpen i Västra Sverige och 7.455 kr överlämnades till logen för att senare besluta vad pengarna skall används till.

FU arrangerade en fulltecknad Vinkurs 20080206 för flertal intresserade.

20081123 arrangerade FU en underhållning på Mimers Hus i Kungälv, teatern med Sir Bourbon Dixieland Band och som gästartist Tomas von Brömssen. Vi hade sänt ut brev till alla brödraloger och Rebeckaloger i 6:e distriktet samt till vissa högre Ämbetsmän. Vi tryckte också upp en folder i A3 i fyrfärg som sändes till alla Ordenslokaler samt till vissa strategiska platser i Kungälv t.ex. Mimers Hus anslagstavlan. Brr sålde biljetter á 200 kr st. Det blev fullsatt med råge, alltså 350 biljetter. I pausen var det kaffeservering som ingick i biljettpriset. Innan föreställningens början och i pausen, ca ½ timma, visades ett bildspel i teatern på bioduken. Denna exklusiva underhållning uppskattades mycket. Nettot blev 36.668 kr. Efter tidigare normer skulle vi få lika mycket från Storlogen men vi har tyvärr blivit nekade detta. Logen skall eventuellt sända in en skrivelse till Svenska Storlogen  hur vi ser på ärendet. Vi får avvakta  beslut ifrån Storlogen. Logens deklaration är inte klar heller ännu. Då allt är klart skall 50% av nettot tillföras Buagården och då avsett till barnens rekreation och nöje och 50% till Fonden för Kranofacial Kirurgi.

FU har framtagit Marskalkband som användes av två Marskalkar som hälsade gästerna välkomna till underhållningen på Mimers Hus Teatern. Dessa överlämnades sedan till logen som gåva att kunna användas vid lämpliga tillfällen.

Fotograf var br Anders Schannong med bilder införda i SOFT, Kungälvs-Posten och på Odd Fellows hemsida.

Br Eddie Backman såg till att artikel kom in i SOFT

Br Inge Nilsson skrev om Jazzkonserten i SOFT, Kungälvs-Posten och Odd Fellows hemsida.

Jazzkonserten fick stort genomslag i logerna i Göteborg med omnejd samt i Kungälv. Arrangemanget blev verkligen uppskattat.

Bildspel från konserten finns bevarat.

FU  startade Bilrallyt 20030519 med tema kyrkor. Efter det har det blivit en återkommande händelse på sommarens första exp.sammanträde.

FU har gjort ett stort antal artiklar i Kungälvs-Posten och Göteborgs-Posten om olika händelser som skett i logen

FU har också genomfört ett visst antal vänaftnar med kandidater.

Närvarostatistiken under årens totalt 27 protokollförda sammanträden i FU är enligt följande:

 

Fritiof Maxèn               14 st

Lennart Johansson      15 st

Rune Odelius                22 st

Ingvar Karlström         27 st

Kenneth Careflod        14 st

Bertil Örgård                 9 st

 

Sammanställt av br Ingvar Karlström

20090924.

 

Upp

 

GNÄLLIG GUBBE

Vissa dagar är svarta som månlösa oktobernätter.

 

Bilen krånglar. Om den överhuvudtaget behagar starta så hackar och hostar den. Värmen går inte att ställa in. En strålkastare har lagt av, bromsarna gnisslar och om några dagar skall den in besiktning.

                Det går troll i verktygen. Sågen är slö, hammaren tappar huvudet och spikarna är krokiga. Locket målarburken har fastnat, penseln är full av färg. Gammal torkad färg som gör den styv som en istapp.

                Förföljd av världens ondska gömmer sig gubben i en vrå längst in vinden. Han tål ej att se människor. Han anlägger ett skal hårt som berget. Skalet har taggar. Otäcka hulliga taggar som sticks om någon vågar röra vid honom. En smekning är ett slag, ett vänligt ord är en svordom och han försvarar sig genom att rivas.

                Världen blir kall, iskall. Självömkan lägger sig som ett pansar kring hjärnan. Torra tårar torkar ut ögongloberna.

Göm Dig! Gå undan! Du är värdelös! Alla än stygga! Varför finns Du till? Gör slut eländet!”, ekar det i en hjärna tömd all självtillit och framtidstro.

Vad gör man med en sådan gubbe? Man kunde ju lägga honom i en kastrull och koka honom en stund. Då skulle kanske skalet mjukna. Men innandömet är mjukt så risken är stor att det blir soppa av alltsammans.

                Det bästa är nog att låta honom vara ifred. Så småningom mjuknar skalet av sig självt och gubben blir gla och go igen.

                Det tar kanske en dag eller två. Och det kan man stå ut med. Men det händer att dagarna blir veckor, månader och år. Då känner man sig hjälplös.

Gudmar (Hösten 1986)

Upp

 

 

GO GUMMA

Hon skimrar av godhet, livslust och levnadsglädje.

Barnen älskar henne. Hon har alltid en kaka eller något gott till hands. Dörren är öppen. Hon har tid. Man kan sätta sig på golvet och pyssla med något. Hon fortsätter med sina sysslor och under tiden pratar man om Ditt och Datt. Mellan Ditt och Datt slinker nästan obemärkt in de frågor som man inte kan prata om med någon annan än henne.

Hennes ögon spelar av intresse och nyfikenhet. Inte den där påträngande nyfikenheten som försöker lägga beslag på och bemästra oss utan den positiva nyfikenheten. Den där som säger:

"0 vad roligt att Du vill dela med Dig lite av Dig själv. Du ger mig tillfälle att leva med Dig en liten stund. Du blir en del av mig och jag en del av Dig."

Gumman talar sällan om sig själv. Men hon bär på en skatt av erfarenhet, glada och sorgliga minnen. De glada är glada. Det märkliga är hennes framställning av de sorgliga och svåra minnena. Hon förleds aldrig till självömkan. Hur svårt, hur fattigt och hur orättvist det än var så finns det alltid något positivt med. Något som får oss att förstå att man kan behärska sin situation och ta hand om sig själv även i till synes hopplösa situationer.

Gumman går till kyrkan ibland. Hon trivs med gemenskap. Hon tycker om att träffa folk och prata bort en stund. Hon uppskattar stillheten i kyrkan. Hon finner glädje och styrka i gudsordet, psalmsången och bönen. Men hon tycker inte att hon är speciellt religiös. Hon är inte intresserad av djupa bibelstudier. Hon ställer sig inte upp i bänken och brister ut i lovsång.

Teologi, säger hon, det är alldeles för knepigt för mig. Det får prästerna syssla med. Och visst är det trevligt om ungdomarna uppträder och livar upp stämningen i kyrkan. Men blir det för bråkigt tackar jag för mig och går hem.

Jag möter henne ibland på levnadsstigen. Vi byter några ord. De tankar och den värme hon ger mig i utbyte för några artighetsfraser gläder mig länge, länge.

Hon brister inte ut i lovsång. Hon är en lovsång.

Gudmar (Påsken1987)

Upp

 

080601

Ur Lisa Örns dagbok 1850
Utdrag av Lars Widlings bok Guldfeberns folk

5 augusti. Jag har varit på lördagsdans på Oddfellowlogen tillsammans med mister Thomson. Så roligt jag hade. Det var inte alls som jag föreställt mig. Det vill säga att damerna skulle till största delen bestå av de lättfärdiga fruntimmer som tjänstgöra på barerna och restaurangerna och hotellen. Inalles voro vi ett femtiotal personer, en apotekare med fru, en äldre tandläkare med tvenne döttrar, en rad unga män som arbeta på handelshusen, vidare kyrkogårdsföreståndaren med ung hustru, några löjtnanter stationerade för tillfållet i vår stad, några farmare med hustrur och barn med mera sådant folk, alla präktiga vad jag kan förstå.

Koleraepidemi!!!

24 oktober. Många hundra människor ha nu blivit smittade. Min make har öppnat Oddfellowlogen såsom sjukhus, där doktor Westman och doktor Laur vårda patienterna bäst de kunna. Bröderna ha i dag skänkt femtio likkistor, det vill säga alla de som funnits i lager hos entreprenörerna på trakten. Åtskilliga timmermän ha efter egen ide börjat tillverka kistor för att göra sig extra förtjänster. Man tar hutlöst betalt för dessa kistor.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 ODD FELLOWSHIP IN CALIFORNIA

The good works of Odd Fellowship were in evidence in California prior to the official establishment of the fraternity here. The official establishment of Odd Fellowship in California had its birth in the City of Philadelphia, Pennsylvania, where a short time prior to January 12, 1849, the Most Worthy Grand Sire, Horn R. Kneass, issued a charter entitled "California Lodge No. l."

Due to the excitement of the discovery of gold at Coloma, in January, 1848, the Port of Yerba Buena (San Francisco) was in a turmoil throughout 1849. Two of the three petitioners left for the gold fields in the "Mother Lode," to seek their fortunes. Everything pertaining to Odd Fellowship was left with James Smiley. He made one or two attempts, within the next three months to organize an Odd Fellows lodge, but with so many leaving for the gold fields, the idea was abandoned.

When some of the brothers returned from the gold fields, he was able to gather a sufficient number of former brothers to assist in making up the complement of charter members, required by the laws under which they secured the charter. On September 9, 1849, one year to the day before California was admitted to the Union as the 31st State, California Lodge No. 1 came into being, in the City of San Francisco, with Brother Smiley instituting the lodge.

San Francisco Odd Fellows Temple

Källa: http://www.ioof.org/ioof_history.htm

Upp

 

080221
Ironi

Engelsmännen är duktiga på korta uttryck med sting. Uttrycket "Those, who think they know everything are annoying to us, who know." fann jag på en anslagstavla på JET, ett laboratorium nära Oxford som jag hade förmånen att få arbeta vid under några tillfällen under mitt verksamma liv. Det är oftast svårt att översätta då det i viss mån är en ordlek. I lite fri översättning kan man kanske skriva "De som tror att de vet allting irriterar oss, som vet (allting)". Uttrycket är en elegant paradox. Den riktar sig föraktfullt till en grupp människor som överlägset anser sig kunna allt. I slutklämmen inordnar man dock sig själv i den grupp som man föraktar.
Gudmar

Upp

 

080217
Vänafton med förhinder

Vår loge är välbesökt. Men det händer att man blir besviken. Endast tre bröder ställde upp på vår senaste vänafton. Den är ju tänkt dels som en inkörsport för nya bröder och dels som en informationsafton till nyinvigda bröder. Därav blev intet. Det gäller nog att slå på trumman lite mera för att få bröderna att reagera.
        Men själv fick jag en lite märklig upplevelse. Jag kom lite tidigt ty jag hade några ärenden att uträtta i Kungälv. Logelokalerna var tomma så jag  gick ner i källaren för att roa mig lite. Där finns ju mycket att sysselsätta sig med. Om inget annat så kan man ju ta en bok och bläddra i. Så gick tiden och det var dags att gå upp och se om någon hade dykt upp. Då inträffade det märkliga att den där lilla plutten som öppnar dörrarna var borta. Jag letade på golvet. Jag tömde alla fickor. Men nej den stod inte att finna. Och den måste ju finnas där ty jag hade ju använt den för att komma in. Efter en stund kom Hans och Lennart. Dom kröp på golvet och kom med allehanda förslag på vart den tagit vägen. Nix, den hade gått upp i rök. Vi gav upp för att gå till ovanvåningen. Jag tog min keps och på vägen upp råkade jag titta i den. Där låg plutten.
          Dom säger att det man inte har i huvudet får man ha i bena. Nu kanske man skall tillägga att titta först i hatten. Det man inte har i huvudet har man kanske på huvudet.
Gudmar

Upp

 

070715
Olaga lån

Härom natten blev vi utsatta för en stöld. Någon hade gått in i vårt olåsta uterum och lagt beslag på mitt cigarettetui. Jag hade fått det av min hustru på tjugofemårsdagen, det var av nysilver och var en vacker gåva som jag uppskattade mycket. Dessutom hade de tagit min gamla pipa som jag dock inte sörjer speciellt mycket då den var gammal, sur och färdig för att kastas, därtill lite tobak.
                      Men etuiet sörjer jag och dessutom är det tämligen obehagligt att det stryker omkring mindre nogräknande personer på nätterna så jag gjorde en polisanmälan över nätet.
                      Senare på dagen fann jag en del koppargrejor instoppade i häcken vid gränsen på tomten. Då kände jag mig föranleden att ringa polisen. De kom fram emot eftermiddagen men då hade jag redan lyckats återbörda kopparn till vår granne som är i VA-branchen. Dock uppskattade jag besöket av två vänliga poliser som förklarade att så länge som vissa individer är bosatta i det gamla stationshuset i Surte får vi nog räkna med störningar, något som de väl känner till men inte kan göra något åt. Visst unnar vi udda människor tak över huvudet men det är märkligt att detta inte kan ske utan att det innebär problem för de närboende.
                      Kopparn hade de således bara flyttat på måhända med tanke att senare hämta den. Det påminner mig om en historia från forskningsvärlden. Årsanslag för forskning är en märklig företeelse. Det händer att man har en slant över då året närmar sig sitt slut. Det är inte tillräckligt för att köpa det man verkligen behöver och man får inte spara det till nästa år. Förbrukar man det inte förlorar man det och vad värre är anslaget för nästa år riskerar att minskas. Följden blir att man desperat inhandlar något som går in i budgeten och som man i bästa fall kan tänkas få användning för någon gång i framtiden.
                      Historien handlar om två forskare vid ett laboratorium i Tyskland men det kunde lika gärna vara någon annanstans. Låt oss kalla dem för Hans och Karl. På sin dagliga promenad till lunchen passerade de en annan grupps laboratorium. Innanför fönstret stod ett instrument som de behövde men inte haft råd att inskaffa.
                      Skulle vi inte kunna be att få låna det där instrumentet, undrade Hans, det har stått där rätt länge nu utan att bli använt.
                      Då känner du inte den professorn, genmälde Karl, han lånar inte ut någonting. Frågar vi honom kommer han att säga att det är ett mycket viktigt instrument för honom som han strax tänker använda. Och sen ger han någon stackars assistent ett fullständigt irrelevant uppdrag bara för att bevisa att han har rätt. Nej jag vet ett bättre sätt. Alla är på lunch så låt oss gå in och flytta lite på instrumentet.
                      Så skedde och de närmaste dagarna gick Hans och Karl in i labbet och flyttade varje dag instrumentet några centimeter närmare dörren. Så vandrade instrumentet sakta men säkert mot dörren och slutligen ut i korridoren utan att någon tycktes lägga märke till det.
                      Du ser, sa Karl, de behöver det inte. Nu tar vi det med oss.
                      Efter att ha använt instrumentet i någon månads tid ställde de tillbaka det i korridoren. Det dröjde ganska länge innan någon tyckte att det stod i vägen och flyttade det tillbaka in i laboratoriet.                       Måhända är det en skröna men visst behöver man ibland ha lite uppfinningsrikedom för att kunna genomföra sina forskningsuppdrag trots byråkrati och vresiga professorer.
Gudmar

Upp

 

070205

En Wiltonmattas historia — Kungamattan.

Inlägg av Eino Koskinen

Det är Wiltonmattan som ligger på golvet i biblioteket, bottenplan på vårt logehus. Mattan skänktes till BL 163 Tre Kungar 1998, och jag omtalade vid detta tillfälle att den kallades för "Kungamattan" hemma hos mina föräldrar. Varför kallas den för "Kungamattan"?, frågade jag mor och far. Jo du förstår att så här ligger det till. Kung Gustav V skulle besöka Fryksdalen och Sunne i Värmland i början av 1930-talet. Det planerades för en stor mottagning med landshövding samt Sunne kommuns potentater närvarande. Platsen för mottagningen blev Stöpafors herrgård och en stor Wiltonmatta samt speciella stolar inhandlades där Gustav V samt övriga inbjudna gäster placerades under mottagningen. När besöket var avklarat annonserades matta och stolar ut på anbud. Far lade in ett anbud på mattan. Matsalen var såpass stor att mattan skulle passa perfekt. Till sin stora förvåning fick han besked att han kunde avhämta mattan. Med häst och vagn åkte han och hämtade mattan och lade in den i matsalen, på Berg mitt föräldrahem. Där fanns den fram till 1997, då jag tog hand om den med en tanke att passar den inte i vårt hus så hittar vi väl något annat ställe. Den var alltför stor för vårt vardagsrum, så jag tillfrågade äldre bröder i logen om den kunde komma till användning och fick ett positivt svar.

Den passar alldeles utmärkt på sin plats och numera är det ju Tre Kungar (bröder) som går på mattan. Lite luggsliten är den men fyller ändå sitt ändamål, den är ju trots allt närmare 80 år.

Tjg ExÖM Eino Koskinen

upp

 

061206
 NYCKELHÅLET

(inlägg av Lars Erik)

Av en tillfällighet har jag på senare tid besökt Rom två gånger. Min yngsta dotter Gunilla jobbar där för ett år.
                               Då vi en kväll var på hemväg från ett restaurangbesök stötte vi på två turister med en karta i handen som artigt frågade oss om vi visste var det berömda ”nyckelhålet” fanns. Turisterna visade sig vara svenska så några språksvårigheter förelåg inte men vi kunde ändå inte hjälpa dem Vi undrade nästan om de hade drucket för mycket vin till maten men de visade inga tecken på berusning. Vi kunde i vilket fall som helst inte hjälpa dem, vi hade inte hört talas om något speciellt nyckelhål.
                                Vid mitt senaste besök i Rom, nov 06, hade jag införskaffat en bok om Rom med titeln ”Om Rom”  skriven av Bo Lundin utgiven av Bo Lundin och Carlssons bokförlag 1991.
                                Jag kommer att göra vissa citat ur denna bok för att förvissa mig om att jag inte gör några kränkande påståenden.
                                 De flesta av oss känner säkert till att Vatikanstaten är en av jordens minsta stater, skapad efter ett fördrag med Mussolini 1929, men inte så många känner till att den gyllene triangeln innehåller en ännu mindre, komplett med exterritorialrätt, egna pass, diplomatkår och  registreringsskyltar på bilarna. På Via Condotti 68 kan Du titta in i porten ; i fonden ser Du ett malteserkors på muren och på gården ser Du kanske en bil med SMOM på plåten. Här har stormästaren i Malteserorden sin ämbetsbostad, orden har andra lokaler, även de med exterritorialrätt, bl.a. på Aventinen (trädgården med det berömda nyckelhålet där man ser S.Pietro inramad av grönskande valv och ovanför kejsarfora, där en graciös renässansloggia höjer sig från klassiska och medeltida grundmurar.
                                  Johannitorden hette den från början. Till Rom de 1834, deras verksamhet består bl.a.. sjukhusbyggen, välgörenhet och internationell hjälpverksamhet utan avseende till ras eller religion. Men Malteserorden är mer än så, de är en fascinerande och svårgripbar faktor i världspolitiken
                                ”Orden har 10000 medlemmar, utvalda för sin officiella tro, sitt klanderfria leverne och sin stora rikedom: på köpet har de flesta en politisk uppfattning som stöter i mörkblått. Mer än 4000 tillhör Europas mäktigaste och äldsta katolska släkter, bland de 1000 amerikanarna finns mängder av ägare till multinationella jätteföretag, Ambassadörer, flera CIA-chefer, och landets förre utrikesminister Alexander Haig, känd som general i Vietnam.
                                   Precis som i den gyllene triangeln ligger traditioner och kulturell patina som ett tunt täcke över storkapitalism. Malteserriddarna har betecknats som världens kanske mest exklusiva klubb. Den är inte öppet politisk, fast dess medlemmar hjälpt till att organisera flyktvägar för gamla nazister och fast ordern givit sin högsta utmärkelse till Hitlers och så småningom Adenauers spionchef Gehlen. Men de privata mötena mellan människor med hög makt och starka gemensamma intressen att bevara avsätter givetvis politiska resultat.
                                      Det är en händelse som bra mycket liknar en tanke att Malteserorden har sitt officiella högkvarter just på Via Contotti: en främmande makt, en bit av världen som både finns i Rom och inte tillhör staden, den gyllene triangelns hela idé samlad bakom en fasad.
                                    Titta in på gården till Via Codotti 68 när Du går förbi. Bakom ytorna, på andra sidan de tjocka murarna och de sofistikerade tjuvlarmen finns pengarna och makten. Det kan hända att du är dem närmare här än någon annanstans i Rom.”
                                    Denna lilla historia blev resultatet av vårt möte med två svenska turister i Rom. Om de lyckades hitta det speciella nyckelhålet lär jag inte få veta men det blev för mig en intressant upplevelse.
Lars-Erik

PS. Det finns mycket information på nätet. Sök på "Malteserorden" så kan du läsa om deras historia och deras omfattande hjälpverksamhet. DS

upp

 

061129
Pilgrimsresan
Att gå igenom våra gradgivningar är som att göra en pilgrimsresa. Så här beskrivs den i ett citat från Pilgrimsresan av Paulo Coelho:
"När man reser får man handgripligen vara med om att födas på nytt. Man hamnar i helt nya situationer, dagarna går långsammare och oftast förstår man inte språket som folk talar. Precis som ett barn som just har kommit ut ur sin mammas mage. Detta får en att verkligen bry sig om sin omgivning eftersom man är beroende av den för att överleva. Man blir öppnare mot andra eftersom de kan hjälpa en om man råkar ut för något. Och man tar emot varje liten ynnest som en gudagåva, som om det var något att minnas resten av livet.
Samtidigt ser man bara det vackra eftersom allting är nytt, och det gör livsglädjen starkare. Därför har pilgrimsvandringen alltid varit en av de mest förutsättningslösa vägarna till upplysning. Det latinska ordet för synd kommer från peccus, som betyder missbildad fot, en fot som inte kan gå. Synden botar man genom att fortsätta framåt, anpassa sig till det nya man möter och ta emot alla de välsignelser som livet så frikostigt skänker dem som ber om dem.”

Upp

 

061110
Om en penna

Det var en vanlig gul blyertspenna av märket Faber. Det vill säga det hade varit en vanlig penna. Nu var den embarligt misshandlad. Spetsen var smutsig och trubbig, bakändan var tuggad och till råga på allt hade den troligen legat i ett askfat och blivit illa bränd på ena sidan nästan ända in till blyet. Jag fick den av far i Malmö på väg till tåget som skulle föra mig till Göteborg och studierna vid Chalmers. Det medföljde inte någon kommentar, någon moralkaka eller överhuvudtaget någon ledtråd som förklaring till denna gåva som var i så bedrövligt skick. Var det ett ögonblickets ingivelse eller fanns det en tanke bakom gåvan? Jag vet inte men jag minns glimten i fars ögon. Kanske bara ett av hans ibland outgrundliga skämt.
 
           Hur som helst, pennan följde med mig. Jag tog oftast med den på mina tentor på Chalmers. Jag använde den sällan men den låg där som en slags påminnelse om att göra mitt bästa ty annars skulle jag få skämmas och kanske sluta lika illa som pennan. Och oftast, om än inte alltid, gick det ju bra och jag fick min examen. Möjligen finns pennan kvar någonstans i mina gömmor. Jag vet inte men kommer någon att hitta den kommer den troligen att kastas. Ty hur skall man kunna veta att en penna av märket Faber i ett bedrövligt skick kan vara en värdefull gåva.
              Jag får en liten påminnelse om den här pennan varje gång vi besöker  Pilgården i Lilla Edet. Där finns en förståndshandikappad person som av någon anledning fått mani på pennor. Han frågar alltid om vi har någon penna till övers. Och även om jag oftast saknar en penna när jag som bäst behöver den så visst har vi pennor, oftast intorkade, som ligger och dräller överallt. Oftast kommer vi ihåg att plocka med någon och han blir varje gång lika tacksam för pennan. ”Vad heter du”, frågar han alltid. ”Gudmar”, svarar jag. ”Tack Nyman för pennan” säger han och ser varje gång lika lycklig ut. Hans rum måste vid det här laget vara överfullt av pennor. Men vad gör det. Jag tror att både Ulla-Britt och jag känner lika stor glädje över att med så små medel kunna unna en medmänniska lite glädje.

Upp

 

061003
Nyttigt ingenting

En klump lera är ett kladdigt tämligen onyttigt ting. Men forma det till en skål eller en kruka och bränn det i en ugn så får du någonting som innehåller ett ingenting. Detta ingenting är nyttigt ty du kan använda det för att förvara någonting i det, lite karameller eller andra småsaker eller varför inte en blomma att pryda ditt hem med. Så är då en kruka eller en vas ett onyttigt ting som innehåller ett nyttigt ingenting.
Fritt efter Konfucius.

Upp

 

060906
Uttrycket "utan vax"

har en liten märklig historia. I den gamla romartiden tillverkades  statyer av vilka några få finns kvar. Oftast blev de inte helt perfekta och då fyllde man skröpligheterna med vax. Men någon gång  lyckades man och då kunde man med stolthet märka dem med "sin cire" (eller något liknande, jag behärskar ej latin) på svenska utan vax. I engelskan blev det så småningom sincerely vilket vi rätteligen bör översätta med "utan vax"
När det gäller trekungen och hemsidan kan det nog ibland behövas lite vax. Eftersom jag orfatst inte kan se skröpligheterna hoppas jag på din medverkan.

Upp

 

060802
Platon

Jag haver syndat. Sedan länge har jag beslutat att inte köpa fler böcker. Huset är fyllt av såväl nyttig som onyttig litteratur som troligen till största delen kommer att hamna i pappersinsamlingen när jag lämnar över det till kommande generationer. Men så råkade jag ramla in i en liten bokhandel vid ett tillfälligt besök i Haga. Då kunde jag inte motstå frestelsen att inhandla Platons Republica.
                   En fascinerande läsning. Sokrates funderingar om det ideala samhället börjar med att konstatera att godheten skall genomsyra det i alla dess nivåer. Så långt är jag med. Men tesen att människan i vår värld har mer att vinna genom att vara orättfärdig än att vara rättfärdig leder till ett totalitärt samhälle där i stort sett allt kontrolleras. Det märkliga är att vi har under vår levnad nu 2400 år senare fått se mycket av dess avarter. Där finns nazisternas uppfattning om framavling av ideala människor, där finns kommunismens tankar om nackdelen av enskild egendom, där finns främlingsfientligheten – till nöds kan man acceptera en grek från ett annat samhälle men en barbar, en ickegrek, kan aldrig komma ifråga , där finns bokbålen – endast godkänd litteratur är tillåten och i de stora författarnas och poeternas verk skall icke lämpliga avsnitt strykas. Ja till och med gudarna ger Sokrates sig på och avfärdar alla som inte passar in i hans samhälle. Jag blir förfärad över att dessa tankar kan överleva i årtusenden.
                    Det finns mycket information på nätet för den som är intresserad. Sök på Plato som är den engelska motsvarigheten till vårt Platon

Upp

 

060529
Patriarks Militant

När jag gick i kadettskolan kunde jag kvittera ut ett speciellt bälte som förvandlade min permissionsuniform till en högtidsdräkt. Den jämställdes med frack och man kunde således använda den vid bröllop eller annat då  frack var obligatorisk. Sällan ser man det numera.
                                            Efter inbördeskriget i Amerika 1860-65 fanns det många veteranföreningar som använde uniformer. Så önskade även en del Odd Fellows bära uniform vid deras möten. Det mötte en del motstånd och efter några märkliga turer beslöts att bilda en särskild gren av Odd Fellows med uniform som klädsel. Så tillkom i Boston 1886 Patriarks Militant. För att bli medlem fodrades att man, som namnet antyder är patriark och  innehaft lägrets tredje grad i minst tre år.
                                            Patriarrks Militant finns endast i USA, Canada, Cuba, Danmark och Island. Danmarks jurisdiktion omfattar i detta avseende dock även de övriga nordiska länderna vilket innebär att en svensk medborgare kan bli upptagen i en dansk  lokalavdelning. Lokalavdelningen kallas canton och dess medlemmar för Chevalliers (riddare, på danska Retfærdig Soldat). Trots namnet har det försäkrats mig att verksamheten förutom uniformen inte har något med militär verksamhet  att göra. Måhända kan man likna det med frälsningsarmen men det är min egen tanke. Deras motto är Pax aut Bellum - Justitia Universalis (I fred eller krig - allmän rättfärdighet). De har egna ritualer och gradgivningar. I Danmark finns tre Canton med tillsammans cirka 260 medlemmar. Den första bildades 1889, de andra så sent som 1979 och 1995.
                                Det finns även en kvinnlig gren Ladies Auxiliaries Patriarks Militant, dock endast i USA.

                                   Ovanstående bygger på samtal med en dansk medlem samt en artikel av Vilmer Rasmussen. Den senare finner du på adressen
http://www.oddfellow.dk/Odd%20Fellow%20Bladet/Odd%20Fellow%20Bogen/del_5.pdf

Upp

 

060523
Generösa bröder

Det är fantastiskt hur välvilliga och generösa bröder vi har i logen. Rune Sjöberg fixade pengar till vår annons inför informationsträffen i logehuset och på Mimers hus. Nu senast har Ingvar Karlström skrivit en dokumentär om iordningställandet av vårt nya logehus. Rune Odelius står för merparten av tryckningskostnaderna men det fattades en del. När frågan kom upp i logen reste sig Karl-Henrik Nyblom och sade att det fixar jag. Heder och tack till dem alla.

 Upp

 

060410
Namnet Odd Fellows

Var kommer namnet Odd Fellows ifrån? Slår man upp det i ett lexikon finner man att det kan definieras som udda dvs mer eller mindre galna figurer. Ibland påstår man att det går tillbaka till skråväsendet i England. De som inte passade in i etablerade skrån bildade sitt eget udda skrå.  Andra säger att det till och med har rötter i gamla romerska samfund, jämför med handlingen i Trollflöjten. . Den första skriftliga noteringen lär finnas i ett protokoll från Globe Tavern in England, 1748. Logen hade numret 9 så tydligen fanns det något tidigare. En härstamning kunde vara från en organisation kallad "Ancient Order of Bucks". De träffades då och då på pubar i England. Bucks betyder egentligen bockar men en mera adekvat översättning skulle kunna vara "Gamla gossar" eller "Gamla män". Hej på dej gamle gosse säger vi ju ibland.
                                        Namnet har intresserat forskare i över 200 år. Det enda man kan konstatera med säkerhet är att ingen vet med säkerhet var namnet kommer ifrån. Mer information kan du finna i en intressant artikel på sajten: http://www.caioof.org/Books/IOOFHistory.html

Upp

 

060320
Balett
Igår  såg jag en balett
den vackraste jag sett
dock slog mig tanken att
här spelas jämlikhet ett spratt
ty aldrig såg jag manlig kropp
av en kvinna lyftas opp
Upp

 

Anmälan

Tanken är att jag här skall ha ett litet forum för att skriva lite av varje när jag får lust. Jag tar gärna emot funderingar från dig med e-post till gudmar@telia.com. En del av detta kan ju sedermera få komma in i Trekungen

Upp

 

[Home]

Logen 163 Tre Kungar I. O. O. F.

gudmar@telia.com